Notícies del lloc

Aprenentatge significatiu: No és no

Aprenentatge significatiu: No és no

per Víctor Ranera -
Nombre de respostes: 0

Protesta del 27-04-2018 per sentència del cas  La ManadaAquest divendres 27 d’abril a les 8:00 un bon gruix dels estudiants de Secundària es varen concentrar a la porta de l’escola per denunciar la sentència judicial del cas conegut com La Manada. La convocatòria la varen fer mitjançant les xarxes socials i eines de comunicació instantània. A més, prèviament varen comunicar a la Direcció de l’escola la seva intenció de fer aquesta aturada de 15 minuts abans de començar les classes.

La principal conclusió que podem treure de tot plegat és que els temes que es treballen a classe, com ara la igualtat de gènere, són posats en context per l’alumnat. És a dir, quan hi ha un fet manifestament injust saben analitzar-lo críticament i dedueixen que no s’emmarca dins el sistema de valors en el qual han estat educats i que volen defensar. És allò que tècnicament es coneix com aprenentatge significatiu. Coincidències del calendari: algunes aules d’ESO i Batxillerat encara estan decorades amb cartells de color lila on es pot llegir “No és no”, lema treballat a la darrera campanya del Dia de la Dona.

Una altra conclusió que podem treure és que l’alumnat ha après que és millor comunicar les coses abans de fer-les. Potser aquest any, amb nombroses mobilitzacions, ha ajudat a l’assumpció d’aquesta manera de fer.

Recentment els estudiants s’han constituït com Assemblea d’Estudiants de l’Escola Joan Pelegrí. Impulsar la participació, especialment quan emergeix del propi alumnat, sempre és una bona notícia. La societat del futur serà més lliure, justa i democràtica si compta amb ciutadans que s’impliquen en el debat i són agents de canvi.

Com a professor, hauria de fer una observació de millora: la propera vegada, tot i que esperem que no calgui però ja sabem que la vida ens depara sorpreses, pensem una estratègia on tota l’escola surti al carrer. Segur que tot l’alumnat i personal defensarà que les instàncies judicials i l’estat de dret han de vetllar per la justícia, la dignitat i la protecció de les víctimes.

Més informació: @assembleaejp